Zelfvertrouwen zorgt voor onzekerheid

Heb ik je aandacht met deze uitspraak? Mooi! Ik sta namelijk te popelen om je uit te leggen waarom je zoektocht naar zelfvertrouwen je alleen maar onzeker maakt. 

 

Als we iets nieuws willen doen, wachten we vaak tot het moment dat we vertrouwen voelen om het ook daadwerkelijk te doen. Gevolg: afwachten, uitstellen, nog eens onderzoeken etc. Iets ‘nieuws’ is namelijk de eeuwige vijand van je brein. Je brein houdt niet van ‘nieuws’, want daarvan kan ze niet inschatten of het veilig is en dus gaat ze wachten. Wat jij dus nodig hebt is niet zelfvertrouwen, maar iets heel anders.

Je hebt moed nodig om iets nieuws te doen, niet zelfvertrouwen!

Elke keer dat jij zit te wachten tot je zelfvertrouwen voelt om iets nieuws te doen, zit je te wachten tot je een ons weegt. We moeten het gesprek rondom vertrouwen en moed even helemaal opschudden.  Laten we zelfvertrouwen en moed eens onder de loep nemen:

 

Zelfvertrouwen is eigenlijk:

          In je comfortzone zijn;

          Bekendheid zijn met wat je te doen staat;

          Zekerheid/controle hebben over het proces of de uitkomst.

 

 

Het is niet heel moeilijk om te zien, dat je bij het doen van iets nieuws sowieso één punt, maar meestal alle punten niet binnen je bereik zijn. Daarom werkt wachten op zelfvertrouwen dus niet!

Zelfvertrouwen is wat je krijgt, nadat je de sprong hebt gewaagd en jezelf bekend hebt gemaakt met iets dat eerst nieuw was.

Dat is dus precies waarom je je niet moet wachten op zelfvertrouwen, maar je moed moet aanwenden! Het gaat namelijk nooit vertrouwd voelen tot je er doorheen bent.

 

Allemaal leuk en aardig, maar wat is moed dan eigenlijk en hoe wend je het aan?

Moed is:

          Vertrouwen op je vermogen om moeilijke/nieuwe dingen te kunnen doen/leren;

          Begrijpen dat je angsten niet altijd de waarheid spreken;

          Je angsten ‘horen’ en toch besluiten te doen wat je graag wil;

          Beseffen dat je geen controle nodig hebt over alle uitkomsten/omstandigheden.

 

Het komt erop neer, dat je bij moed vertrouwt op het feit dat je als mens al zover bent gekomen en nog zoveel meer kan leren. Je laat je niet tegenhouden door waar je NU bent (fixed mindset), maar navigeert naar waar je naartoe wilt (growth mindset). Zodra je moed toont en de volgende stap neemt, zal je zelfvertrouwen volgen. Tot de volgende stap die nieuw is. Daar moet je wederom je moed aanwenden en de volgende sprong wagen. 

Vraag je je nu alleen nog af: Hoe verzamel ik moed?

Ik heb een paar tips voor je!

 

          Zie the bigger picture! Besef je goed wat je grotere doel is, zodat je ook weet hoe belangrijk deze stap voor je is. Als je deze stap in een groter plaatje plaatst, is het makkelijker om je moed aan te wenden.

          Leg perfectionisme naast je neer! Als je wil dat het perfect wordt of van jezelf eist dat het in één keer lukt, zul je veel moeite hebben om moed op te brengen. Wees liever realistisch: Iets nieuws aanleren kost tijd en energie. Sta jezelf toe om te mogen falen en experimenteren op weg naar je einddoel.

          Focus op mogelijkheden! Welke stap kan je wél nemen? Hoe kan je de volgende stap behapbaarder maken? Wie kan je om hulp vragen?

 

Mijn laatse tip voor jou is de volgende:

 

Vergeet niet alle overwinningen, ook de kleintjes, te vieren! Doe een dansje, neem een minuutje de tijd om het te voelen en wees je eigen cheerleader!


Herken je dit en wil je er graag eens met me over sparren?  Stuur me een berichtje via de onderstaande knop, dan help ik je verder.

Liefs, Evie