Leg de leiding over je leven niet bij een ander neer!

Leg jij onbewust de leiding over je leven bij anderen neer? Je denkt misschien van niet, maar in deze blog wil ik je vragen om dit toch eens onder de loep te nemen. 

 

Aan de hand van 3 stellingen daag ik je uit om te zien waar je je leven uit handen geeft. Wanneer je de leiding over je leven uit handen geeft, maak je de kans om jezelf te zijn en een leven te leiden dat jou voldoening geeft kleiner! Een ander kan namelijk nooit voelen wat jij voelt, heeft niet jouw passies, verlangens en purpose. Een ander kan daarom nooit de keuzes maken die nodig zijn om jouw leven het pad te laten volgen dat juist is voor jou. Ze zullen nooit de kosten en risico’s accepteren die misschien wel nodig zijn om te navigeren naar jij wilt zijn. 

 

Later we in de stellingen duiken!

1. Houd jij tijdens het denken of fantaseren over wat je wilt met je leven, al rekening met anderen?

Misschien heb je het niet eens door, maar grote kans dat jij dit ook doet. Zeker wanneer je het gevoel hebt dat je meer jezelf zou willen zijn. Als we denken aan onze dromen en verlangens, is het soms moeilijk om niet gelijk te denken wat de impact is op anderen om ons heen. Dit doen we vaak nog voordat we denken aan de impact op onszelf wanneer we níet ons hart volgen!

 

Zijn dit soort gedachten herkenbaar voor je?  “Wat zal mijn familie hier van denken?” “Mijn klant ziet me al aankomen!”  “Dit gaat mijn baas nooit goedkeuren.”

 

 

Als je zelfs in je dagdromen rekening houd met alle anderen in je leven, dan pak je het dagdromen niet helemaal goed aan. Stuur al die pottenkijkers weg en droom naar hartenlust over het leven. Hoe vrijer je droomt, hoe meer je je creativiteit de ruimte geeft en hoe groter de kans om je dromen werkelijkheid te laten worden. 

2. Praat je veel over je verlangens, maar neem je nooit besluiten?

Deel je vaak wat je zou willen in je leven met anderen, maar leiden deze gesprekken zelden tot actiestappen? In dat geval ben je aan het wachten op bevestiging van de mensen om je heen. Je wilt eigenlijk graag van hen weten of je volgende stap de juiste is. Helaas heb alleen jij het antwoord op deze vraag! Wat je eigenlijk wilt horen is dat dit niet mis kan gaan en dat je geen energie en tijd zult verspillen. 

 

Maar guess what? Niemand kan je die zekerheid geven! Je kan alleen je hart volgen, de sprong wagen en bijsturen waar nodig. Je zult het nooit ontdekken tot je het probeert, dus experimenteer en ontdek het antwoord. Je kan altijd weer een andere keuze maken, want niks staat vast in je leven. 

3.  Vraag je een ander of je besluit een goed idee is ipv het als feit te vertellen?

Vind je het lastig om een wens/besluit aan anderen mede te delen en maak je er dan (onbewust) een vraag van? Dan ben je waarschijnlijk aan het wachten op toestemming van een ander om de volgende stap te zetten. Nadeel? Een ander voelt waarschijnlijk nooit de urgentie achter jouw verlangens en zal nieuwe of uitdagende stappen zelden aanmoedigen. 

 

Hoeveel mensen ken jij die vol enthousiasme antwoord kregen op de vraag of ze hun baan moesten opzeggen en voor zichzelf beginnen? Of op de vraag of je nu eens moet emigreren of eindelijk je haar eens paars te verven. Niet veel hè. Dat komt omdat de mensen om je heen vaak reageren vanuit hun eigen angst en onzekerheid. Het is voor hen onbewust veel ‘veiliger’ als jij gewoon lekker dezelfde blijft. Voorspelbaarheid is je breins favoriete setting, dus naar die gewilde toestemming kan je wel fluiten!

En nu?

Maak van je leven geen zoom-meeting met mensen die daar (meestal) helemaal geen zeggenschap over hebben. Neem de leiding en realiseer je dat je jezelf teleurstelt elke keer dat je die leiding uithanden geeft.

 

Je beslissingen over je leven hebben natuurlijk consequenties voor jezelf en de mensen om je heen, maar dat betekent nog niet dat iedereen ook mee mag beslissen. Je hebt van niemand toestemming nodig om je leven te leiden zoals jij wilt!

Je hoeft overigens ook geen hork te zijn. Dit is geen aanmoediging om nooit meer rekening te houden met de mensen om je heen. Ik vraag je alleen om rekening houden niet te verwarren met bevestiging of toestemming vragen.

 

Heb je een volgende stap te zetten, maar durf je niet goed?

Vraag om hulp, brainstorm samen mogelijkheden of vraag je bestie als cheerleader.

Je kunt er ook samen met mij induiken. We zetten je dromen en wat je tegenhoud op een rijtje. Daarna zorgen we er ook nog eens voor dat jij weet wat de volgende stap voor je is. Take the lead leukerd!

Interesse? Let me know.  Stuur me een berichtje via de onderstaande knop, dan help ik je verder.

Liefs, Evie