Wat kan jíj eigenlijk nog meer?

Wat kan jíj eigenlijk nog meer? Het enige juiste antwoord hierop is: Meer dan je denkt!

Waarom hebben we dan toch zo vaak het idee dat we van alles niet kunnen of zelfs niet eens kunnen leren? Dat heeft eigenlijk weinig te maken met wat je daadwerkelijk kan en veel meer te maken met of je dénkt dat je iets kan.

Ik denk dat we het er allemaal wel over eens zijn dat een mens heel veel dingen kan en kan leren. Toch vinden we het vaak moeilijk om iets nieuws te gaan doen. Denk aan iets wat we nog niet kunnen of waar we nog niet veel van weten zoals een nieuwe hobby of nieuw project op je werk. Je bent niet de enige als je ondanks je verlangen om dat nieuwe ding te gaan doen het toch ontzettend moeilijk vindt om het daadwerkelijk te gaan doen. 

Een belangrijk onderdeel van meer jezelf zijn, is kanten van jezelf de ruimte geven, die nog niet veel aandacht hebben gehad.

Misschien wil je al je hele leven een boek schrijven, maar krijg je toch klotsende oksels als je alleen al denkt aan hoe je dat zou moeten doen. Of je wilt graag je eigen bedrijf starten en hebt zelfs als een die, maar je durft de stap maar niet te zetten om er mee aan de slag te gaan. Weet je wat de meeste gehoorde rede is om niet toe te geven aan die verlangens: “ja maar ik heb het nog niet helemaal uitgevogeld”of “Het gaat toch niet lukken”.  Herkenbaar much?!  : )  Als je het zo leest, snap je natuurlijk zelf ook wel dat die overtuiging je niet ver gaat brengen, maar ja, je zit er toch mee.

We zadelen onszelf op met het idiote idee dat we alle vaardigheden of antwoorden al moeten hebben voor we überhaupt hardop durven uitspreken dat we ergens mee aan de slag willen.

En dan leggen we de lat daarna ook nog eens idioot hoog door niet te mogen falen of fouten te maken. What the h3ll!

Klinkt niet erg aardig voor jezelf hè! 

Wat hier gebeurd in je brein is een combi tussen faalangst, perfectionisme en een fixed mindset. Per persoon zal het verschillen wat meer de overhand heeft (google het dus ff), maar grof weg komt het op hetzelfde neer:

Je zoekt veiligheid in zekerheden, die je nooit zult vinden tot je daadwerkelijk durft te starten zonder de het hebben van die zekerheden. Gevolg: uitstel en mogelijk afstel!

Denken dat je iets niet kan draait niet om capaciteiten of vaardigheden maar om angst. Angst om niet goed genoeg te zijn als je niet foutloos en perfect bent. Hieronder zie je een paar voorbeelden van wat je dan tegen jezelf zegt:

– Als ik niet heeeeel zeker weet dat ik dit kan, mag ik mijn partner/gezin/collega niet belasten met de tijd/energie/geld die deze nieuwe uitdaging kan kosten.
– Ik mag niet om hulp vragen, omdat ik anderen dan lastigval met mijn problemen. Ik koos hier immers zelf voor!
– Ik ga het eerst wel even met ‘persoon X’ overleggen, want misschien doe ik het anders verkeerd of wilde die het heel anders aanpakken.

Nog wat voorbeelden:

– Je wilt een nieuwe hobby uitproberen, maar je start er niet mee omdat je het toch niet zo goed kan als een ander (die vaak veel meer ervaring heeft) en dan is het zonde er geld/tijd/energie aan te besteden.
– Je bent gestart met iets nieuws, maar je stopt er weer mee, omdat het niet in 1 (of zelfs 2 
) keer helemaal goed gaat. Hulp vragen of fouten maken is te lastig, dus je enige uitweg is stoppen.
– Je hebt een geweldig idee op je werk, maar je verteld het niemand, omdat je nog niet alle antwoorden hebt. Je wilt niet dat anderen denken dat je impulsief bent of geen kennis van zaken hebt. 

Als dit herkenbaar voor je is (voor mij in ieder geval wel!) dan vraag je je nu vast vooral af hoe je er weer vanaf komt.

Kort gezegd is het antwoord simpel: ga eens lekker falen!

In realiteit is dat natuurlijk wat ingewikkelder, maar het heeft dezelfde basis. Laat jezelf toe om je verlangens te onderzoeken, fouten te maken, nieuwe paden te zoeken en er tijd/energie/geld aan te besteden. Juist door te starten met onduidelijkheden of een gebrek aan vaardigheden geef je jezelf de ruimte om het op JOUW manier te doen en het zo in te richten dat het bij JOU past.

Daarmee maak je natuurlijk wel een hele partij slapende honden wakker in je hoofd, dus leg ook hier de lat niet te hoog. Het is belangrijk dat je je realiseert dat een hoop van de oorzaken van je angst om iets nieuws te doen vaak komen uit diepgewortelde patronen. Start dus klein, noteer je verlangen eens, zoek eens of er een les bestaat, wat je er voor nodig zou hebben of hoe het eruit zou kunnen zien als je erover dagdroomt. Blijf bij jezelf en stel jezelf regelmatig de vraag:

Maak ik deze keuze uit enthousiasme of uit angst. Maak je de keuze om het uit te proberen en te kijken waar je uitkomt of omdat je denkt dat je het toch niet kan. Die laatste is een grote rode vlag! Het is een liefdevolle schop onder je kont om al je moed en durf te verzamelen en juist de andere keuze te maken. De keuze die in je hart ligt, die je verlangens laat sprankelen en je zelfs al fouten makend meer voldoening gaat geven, dan veilig blijven je ooit kan geven!

Lees dit alles en denk je: nou leuk idee Evie, maar ik heb geen idee hoe ik dat voor elkaar ga krijgen!

Wanhoop niet! Stuur me even een berichtje via mail of instagram. Dan brainstormen we samen hoe je hier stappen in kunt maken!

Liefs, Evie