Herken jij jezelf nog in de spiegel?

Even eerlijk, kijk je weleens in de spiegel en vraag je je dan af hoe je hier terecht bent gekomen? Vraag je je weleens af waar die leukerd is gebleven die nog energie had en nog weleens iets anders durfde te doen dan de rest? 

 

Ik heb goed nieuws voor je, ze is er nog steeds hoor! Je bent alleen een beetje vergeten wie zij ook alweer is. Dat is tevens ook het slechte nieuws, je zult wat werk moeten verzetten om haar weer te vinden.

 

Goed nieuws: We raken onszelf niet kwijt, we vergeten alleen om te onthouden hoe leuk we zijn!

Tijdens ons leven zijn er zoveel momenten waarop we keuzes maken tussen onze eigen ik en tussen wat we denken dat ‘goed’ is. Veel daarvan vindt plaats in onze jeugd, maar ook daarna kiezen we vaak voor de dingen die veel goedkeuring oogsten in plaats van voor dingen die onszelf enthousiast maken. Het kost niet veel fantasie om te zien hoe we steeds een stukje van onze eigen voorkeuren en dromen vergeten en hoe het ook steeds moeilijker wordt om keuzes te maken die bij ons passen

Jezelf weer herkennen is durven luisteren
naar je eigen wensen en verlangens.

Hoe zorg je er nou voor dat je jezelf weer herkent? Dat vraagt een dappere beslissing en een aantal stappen:

 • Durf onder ogen te zien dat het leven dat je nu leid je niet gelukkig maakt
 • Durf te luisteren naar je ongemak en breng in kaart wat je nu niet bevalt
 • Durf te luisteren naar je innerlijke stem en ontdek wat je verlangens en wensen zijn
 • Durf actie te nemen, begin met kleine stappen

 • Nogal veel dingen die je moet durven hè? Dat komt omdat jezelf weer leren herkennen om moed vraagt. Moed om te erkennen dat dit niet werkt, moed om te durven doen wat je anders nooit doet en moed om daarbij eerst aan jezelf goedkeuring te vragen.

  Als eenmaal die stappen durft te zetten is het onvermijdelijk dat je steeds meer van je jezelf gaat herkennen. Het is dan als een soort sneeuwbal die gaat rollen en alle moment versterken elkaar. Je durft grotere stappen te nemen, meer je eigen pad te volgen en je innerlijke stem wordt luider. Maar wees gewaarschuwd, ook de moeilijke momenten worden soms intenser, omdat je meer en meer gaat zien dat niet in lijn is met wie je eigenlijk bent. Je zult gefrustreerd zijn met terugvallen, boos zijn dat het te langzaam gaat en soms stappen simpelweg nog niet durven nemen.

  Heb compassie voor jezelf, terwijl je ontdekt wat wel en
  niet voor je werkt!

  Zie elke stap als een ervaring, een experiment en herinner jezelf eraan dat je van ‘misstappen’ nieuwe informatie vergaart die je dichter bij jezelf kan brengen. Wees ook niet bang om hulp te vragen en je reis met iemand te delen. Samen kom je verder en kun je ook alle stappen vooruit vieren. Jezelf weer gaan herkennen is een heel avontuur, maar er komt een moment dat je in de spiegel kijkt en je degene die je ziet niet alleen herkent, maar ook nog eens een ontzettende leukerd vind.

  Herken je dit en wil je er graag meer leren over jezelf zijn? 

  Schrijf je dan in voor Evie’s Joy Mail via de onderstaande knop!

  Liefs, Evie