Durf jij een leuker leven te zien voor jezelf?

Het klinkt als een vraag waar je alleen maar JA op kunt antwoorden. Iedereen wil een leuker leven voor zichzelf toch?!

Maar de realiteit is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. We willen allemaal meer tijd voor gezin, hobbies of vakantie. We willen allemaal een baan die ons voldoening en plezier geeft. We willen allemaal onze dromen waarmaken en leven zoals we zelf willen. Toch? Dus waarom zetten we geen stappen om dat waar te maken. Ik leg het je uit!

Tussen ‘willen’ en ‘doen’ zit je vaak jezelf in de weg. De onzekerheid en onbekendheid van een nieuw proces kan je letterlijk verlammen en zorgt er vaak voor dat je eeuwig blijft dromen en geen actie onderneemt. Dat is waarschijnlijk ook waarom een leuker leven voor je zien zo spannend is en waarom we het vaak ontwijken: Als je het eenmaal hebt gezien, zul je nooit meer helemaal gelukkig zijn met waar je nu staat. 

Het vraagt veel vertrouwen in jezelf om je leven te veranderen!

Het is vertrouwen dat je waarschijnlijk nu nog niet echt voelt en dat je pas kunt opbouwen als je durft de eerste stappen te zetten. Na het nemen van stappen zul je merken dat het minder eng was dan je dacht, dat je voor de meeste onduidelijkheden wel een oplossing vindt en zo vind je het vertrouwen om door te gaan. Lekkere mindfuck nietwaar?! We gebruiken namelijk vaak zekerheid om onze angsten in toom te houden, maar dat is niet de juiste aanpak. 

Het tegenovergestelde van angst is niet zekerheid, het is vertrouwen.

We denken vaak dat als we angstig zijn voor verandering, dat de oplossing ligt in kennis. Als we alle antwoorden hebben, elke tussenstap met zekerheid kunnen omschrijven, dan zullen we vertrouwen voelen om de stap ook daadwerkelijk te zetten toch? HELAAS PINDAKAAS! Dat is niet zo. Sterker nog, omdat we niet met zekerheid alle stappen kunnen voorspellen, raken we nog ongeruster en durven we alleen maar minder de volgende stap te zetten. Dat komt omdat ons brein het allerliefste zekerheid en controle heeft, maar dat is totaal iets anders dan groei van ons nodig heeft.

Groei is verandering en verandering vraagt om vertrouwen. Dat is bijvoorbeeld meebewegen met wat op je pad komt, leunen op kennis en vaardigheden die je al hebt opgebouwd in het verleden of geloven dat je die vaardigheden zult opbouwen als je ze nodig hebt. Het is een zekere ‘zekerheid’ voelen dat je in staat bent om mee te groeien met je uitdagingen. Groei-mindset wordt dit ook wel genoemd.

Groei mindset stelt dat je kennis en vaardigheden niet vaststaan en dat je moeilijke uitdagingen kunt overkomen door in dat moment de juiste kennis en vaardigheden op te doen. We denken vaak dat we het niet kunnen, als het niet in 1 keer lukt. We onderschatten de vaardigheden van ons brein om van alles te vergaren en bij iedere poging waardevolle informatie op te doen die ons verder helpt.

Geef jezelf de vrijheid om te experimenteren, fouten te maken en het opnieuw te proberen. Verandering is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk!

De sleutel totdit alles ligt dus niet in eindeloze lijstjes maken en doelen inplannen. De sleutel ligt in het reguleren van onze angst tijdens periodes van onzekerheid. Pasals je de angst niet laat leiden, maar laat zijn, ontstaat er ruimte voor groei en verandering. Dat is waarom er durf komt kijken bij een leuker leven zien voor jezelf. Het vraagt moed om je angsten onder ogen te zien, er alsnog doorheen te stappen, op weg naar een leuker leven. Durf te dromen!

Herken je dit en wil je er graag eens met me over sparren?  Stuur me een berichtje via de onderstaande knop, dan help ik je verder.

Liefs, Evie